Bågskytte i de olympiska spelen

Denna sportens gren har varierat sedan dess debut i olympiska sommarspelen 1900. Fastän bågskytte kan delas in i flera olika kategorier som klassisk, ”recurve” och ”compound” så kan man bara delta i kategorin ”recurve” i de olympiska spelen. I de moderna olympiska spelen består bågskytte av fyra grenar, herrarna individuella, damernas individuella, herrarnas lag och damernas lag. Skjutavståndet är 70 meter på alla grenar.

De olympiska spelen är en av de mest prestigefyllda tävlingarna man kan delta i som bågskytt, vinner man i en av kategorierna innebär det många poäng för ens världsrankning så för den som siktar på att vara nummer ett är dessa tillfällen inget man får missa.Sydkorea är det dominerande landet med 23 guldmedaljer, 9 fler än USA som ligger på andra plats.

Individuellt tävlande

Det är 64 bågskyttar som tävlar i den individuella tävlingen. Allt börjar med en runda för att få ens preliminära rank, alla som deltar skjuter 72 pilar och rankas sedan beroende på resultatet.

Vid första omgången tävlar den bäst rankade mot den sämst rankade, den andra till den näst sämsta och så vidare. Omgångarna består av att skjuta 18 pilar och den med bäst resultat går vidare. Detta görs tre gånger och då är bara 8 bågskyttar kvar som tävlar i kvartfinal. En sak man bör notera är att man skjuter alla sina pilar direkt så fort det blir din tur.

Från kvartsfinal skjuter de tävlande växlande istället för samtidigt och man minskar även antalet pilar till 12 per person.

Lagtävling

Alla länder som har tre tävlande i den individuella grenen får automatiskt en plats i lagtävlingen. De som deltar i den individuella tävlingen måste alltså även delta i lagtävlingen. Samma sak gäller här att det laget som har högst rank tävlar mot det som har lägst rank, denna rank är baserad på den individuella preliminära rankningen.

Som lag skjuter man många färre pilar per person, bara tre pilar per tävlande för totalt nio pilar. Vilket kan sätta större press på spelarna.Avancemang i lagtävling görs på samma sätt som i den individuella tävlingen.

Tidigare i de olympiska spelen

Bågskytte introducerades första gången i det andra olympiska spelet i Paris 1900. Det var fanns då sju olika kategorier som man kunde delta i och alla hade varierade skjutavstånd man kunde tävla i. 1904 drog man ner på antal kategorier till fem men de enda bågskyttar som deltog under detta olympiska spel var alla från USA.

Intresset var bågskytte var inte särskilt stor och efter två ytterligare försök slutade man att ha med bågskytte som en sportgren i de olympiska spelen från 1920 och återinfördes först 1972, dock i bara två kategorier, herrars individuella och damers individuella. Det skulle krävas ytterligare 16 år innan man införde lagtävlingarna.