Bågskytte i Stockholm

Att testa på bågskytte är tyvärr inte lika enkelt som att boka en bowlingbana. För dig som är intresserad är det bästa alternativet att delta i Stockholms Bågskjutningsklubb (Stockholm BK) som tillhör Nordens äldsta bågskytteförening.

Föreningen är idag mest aktiv inom tavelskytte då det saknas mark för lämpligt skogsskytte. Möjligheter att prova på finns beroende på säsong och det går även att boka deras lokaler för en gemensam gruppaktivitet. Stockholm BK är även medlem i Sveriges Bågskytteförening som anordnar stora tävlingar och även hjälper till bågskytts-klubbar med bland annat bidrag, du kan läsa mer om dem här.

Prova på

För dig som vill testa på brukar föreningen ha prova-på lektioner för 10 år och uppåt. Du behöver inte ha någon erfarenhet sen tidigare och ej heller någon utrustning, dessa kommer du få låna. Det brukar vara 2 timmars lektioner där du får en genomgång på hur pilbågen fungerar och vilka tekniker som används för att skjuta bra. Säkerhet och etikett inom bågskytte tas också upp innan du får börja skjuta.

Föreningen brukar regelbundet ha prova-på sessioner men det gäller att hålla utkik efter dessa då de är väldigt populära och blir snabbt fyllda.

Ifall du känner dig manad att fortsätta erbjuder föreningen träning ända upp till elitnivån. Du kanske blir nästa Sara López eller Kim Woo-Jin, två världskända bågskyttar som är etta i världen i varsin bågskytts-kategori, ”compound” och ”recurve”. Du kan läsa mer om dem och andra kända bågskyttar här.

Gruppskjutning

Ifall du har en grupp som är intresserad av att prova på är det enklaste sättet att göra en gruppbokning. Dessa sessioner brukar vara på 90 minuter och då får man låna utrustning samt en erfaren guide som gör en genomgång på allt nödvändigt samt tipsar om tekniker på hur man skjuter.

Dessa gruppskjutningar är en rolig aktivitet för en grupp nyfikna vänner. Det är även populär som företagsaktivitet och bokats även för möhippor och svensexor. Självklart går det att testa gruppskjutningar även för tränings skull.

Säsongsberoende

En viktig detalj att veta är att bågskytte görs enklast utomhus men beroende på väder och säsong så kan man bli tvungen att spänna bågen inomhus. Regn, kyla och blåst kan dra ner på det roliga och därför håller sig de flesta aktiviteterna gjorda av Stockholm BK inomhus mellan oktober till april.

När våren äntligen kommer öppnar sig dock många fler möjligheter, från att skjuta på måltavlor utomhus till att testa på fält- och jaktskytte. Föreningen kan också anordna större prova-på och möjligheter för träning utökas.