De bästa bågskyttarna i världen

Världsrankningen för bågskyttar räknas fram genom att summera ihop de fyra högsta poängen de fått i tävlingar. Vad för poäng de får beror på många faktorer, det beror på vilken plats de hamnar i tävlingen, hur prestigefylld tävlingen är men också hur många högt rankade spelare som deltar i tävlingen och hur länge sedan tävlingen hölls. För att ständigt uppehålla en bra världsrankning måste man alltså regelbundet delta i prestigefyllda tävlingar med andra högt rankade spelare, och vinna mycket.

Kim Woo Jin

Denna sydkorean, född 1992, är etta i världsrankningen för individuella bågskyttar för män i kategorin ”recurve” bågskytte (rankning gjord 18:e juli 2016). Han deltog i sitt första världsmästerskap när han var 19 år och vann guld i både den individuella tävlingen och lagkampen. Se hans video här. 

2015 deltog han återigen i världsmästerskapet i bågskytte för det sydkoreanska laget och lyckades få lika stor framgång som tidigare. Att vinna två världsmästerskapet i denna kategori för män är en bedrift som inte gjorts sedan 1985.Året därefter lyckades Kim Woo Jin även sätta världsrekord i bågskytte. Under det olympiska sommarspelet lyckades han få 700 poäng av 720 möjliga, 1 poäng över det tidigare rekordet.

Choi Mi-Sun

Förstaplatsen för bågskytte för kvinnor i kategorin “recurve” tillhör Choi Mi-Sun, född 1996, med 313 poäng (rankning gjord 18:e juli 2016). Hon är från Sydkorea och fick sin internationella debut 2013 och gjorde då inte särskilt mycket väsen av sig. 2015 och framåt började dock saker hända för henne. Choi Mi-Sun fick silver i Sommar Universiaden både i individuella grenen och i lag, sedan vann hon världscupen i Mexico i både lag och individuell. Världsmästerskapet i Danmark kom hon på tredje plats för att sedan året därefter vinna guld tillsammans med det sydkoreanska laget i de olympiska sommarspelen.

Sara López

Sara López är en bågskytt från Colombia som tävlar i kategorin ”compound. Hon började tävla för det colombianska laget 2011 men det var först två år senare som hennes talang för bågskytte började skina.

2013 vann hon världsmästerskapet som hölls i Colombia och den internationella bågskytteförenings världscup. Sen dess har hon fortsatt vinna stora tävlingar, slagit flera rekord i bågskytte och hamnade 2016 i första plats i världsrankningen för kvinnor i i individuella kategorin ”compound”.

Michele Frangilli

Michele Frangilli är en italiensk bågskytt som tävlat i många år som på sitt tredje olympiska spel äntligen fick guld tillsammans med sitt lag.Fastän hans OS-resa för guld var lång så har han på vägen lyckats plocka på sig många andra titlar som är minst lika imponerande. Han har vunnit elva titlar som världsmästare för bågskytte inom kategorin ”recurve” både inomhus, måltavla och ute på fält och är hittills den ende personen som vunnit världsmästerskap i alla tre kategorier för ”recurve” för både individuellt och i lag.

Morgan Lundin

Svenske bågskytten Morgan Lundin blev historisk när han 2005 vann VM-guld i Florens för inomhus i bågskyttskategorin ”compound”. Med denna vinst och hans tidigare bedrifter blev han nämligen första person att vinna i VM utomhus, inomhus och i fält.