Svenska bågskytteförbundet

Det Svenska Bågskytteförbundet (SBF) bildades 1940 och håller än idag bågskytte aktivt för alla svenskar som kan tänka sig vara intresserade. Förening breder sig över 12 distrikt i Sverige som exempelvis Skåne, Norrbotten och Västergötland för att nämna några. Utöver hantering av de olika distrikten anordnar Svenska Bågskytteförbundet tävlingar och turnering för elitserien som SM och Allsvenskan.

Förbundet hjälper dig som vill hålla på med bågskytte på alla möjliga sätt, från att tipsa dig om närliggande klubbar till att skicka ut tidningar om det senaste som hänt i bågskytts-världen. Ifall det inte finns en förening i närheten går det enkelt att starta ett eget och söka medlemskap i SBF för bidrag och hjälp.

Bågskytteakademien

För att bevara den svenska kulturen om bågskytte skapades 2001 denna akademi på uppdrag av Svenska Bågskytteförbundet med syfte att förvalta och förädla bågskyttets historia genom årliga dokumentationer.

Från att göra reportage om alla sorters människor som håller på med bågskytte till sammanställning av den årliga dokumentation i en CD som man kan beställa över nätet arrangerar även akademien vid möjlighet fester och utflykter till bågskyttar samt utdelning av priser till människor som på ett positivt sätt utmärkt sig inom svenskt bågskytte.

Hemsidans bildgalleri uppdateras regelbundet med bilder och filmer från många svenska tävlingar.

Skapa en egen bågskytteförening

För dig som inte hittar en förening i ditt distrikt men har en grupp med intresse för bågskytte som du vill dela med andra kan du skapa en förening och sedan ansöka till SBF via webben för att få hjälp med bidrag för att starta upp verksamheten.Du gör detta genom att ha ett bildningsmöte med din grupp för att bestämma hur föreningsverksamheten ska göras, vilka stadgar och regler som ska finnas. Sedan ansöker man om ett organisationsnummer från Skatteverket samt ett konto i en bank. När detta gjorts är det dags att ansöka om medlemskap i SBF.

Utbilda dig vidare

För dig som har passion inom bågskytte men märker att du inte siktar på att bli nummer ett inom själva sporten finns det även möjligheter att utbilda dig som tränare eller som domare. SBF har regelbundet utbildningar som ger dig kvalifikationer från att arrangera turneringar inom Sverige till att vara domare i WAF-tävlingar.

Du får lära dig hur en bana bör läggas, säkerhetsföreskrifter och protokoll samt hur du kan motivera nya bågskyttar.

Förbundet är för alla som har ett intresse för bågskytte, inte bara för de tävlande.